Fegeyuksen päiväkirja

Satokausi, päivä 52, 3147 K.

Nukuin jälleen huonosti. Päänsärky tuntuu pahenevan. Wergiliuksen ehdottama virtsa-hopeatinktuura ei ole auttanut laisinkaan. Itse asiassa kaikki hänen ohjeet Suolen ja mielen vaivat-kirjassa alkavat vaikuttaa epäilyttäviltä.

Hyvänä uutisena löysin johtolangan Xylarthenin viimeisestä olinpaikasta. Perthus kirjoittaa Kääpiörodun historiassa että Xylarthen vieraili kääpiöiden maanalaisessa kaupungissa Gh’loriassa. Perthuksen mukaan hän halusi palkata kääpiöt rakentamaan jonkinlaisen linnoituksen. Itse kaupasta Perthus ei kerro sen enempää, mutta hän kirjoittaa että Xylarthen oli hyvin kiinnostunut kuninkaallisesta kirjastosta ja vietti paljon aikaa siellä. Perthus väittää myös että Xylarthen ja kirjastonhoitaja olivat hyviä ystäviä.

Olisi kummallista jos tämä kirjastonhoitaja ei olisi pitänyt jonkinlaista päiväkirjaa ja olisi vielä kummallisempaa jos hän ei olisi säilyttänyt sitä kirjastossa! Seuraava askel on siis tutkia tämä kirjasto.

Yksi ongelma on kuitenkin että tämä kaupunki näyttää kadonneen täysin. En löyda mitään vihjettä sen olinpaikasta kirjoistani.

Kysyin myös Mergothilta tästä, mutta vaikka kuinka painostin, hän ei sanonut muuta kuin: ”Jos kaivaa liiaan syvälle niin helvetti tulee vastaan.” Kuten Artibus huomautti teoksessaan Necromunda Demonica, demonit pitävät tietämättömyyttä kiusallisena, joten luultavasti hän ei tiedä asiasta mitään.

Olen väsynyt ja päähän sattuu.

Satokausi, päivä 59, 3147 K.

Päänsärky on pahempi kuin koskaan. En edes pysty nauttimaan musiikista. Minun tutkimukset Gh’lorian taustaan eivät ole tuonneet mitään uutta.

Olen niin epätoivoinen että olen päättänyt kokeilla vielä yhtä Wergiliuksen hoitoa. Lääke vaatii kuitenkin elävän vastasyntyneen verta. Etelässä, järven itärannalla, on kalastajakylä, lähetin miehet sinne.

Satokausi, päivä 63, 3147 K.

Miehet palasivat eilen. Vauva oli hyödytön epäsikiö. Tapoin vihoissani Mariuksen. Käytin uniloitsua saadakseni unta. Kun heräsin tänään olin yksin, vartijat ja palvelusväki oli poissa. Kiroaisin heidät jos vain jaksaisin, mutta kipu on liian kova.

Satokausi, päivä 65, 3147 K.

En jaksa enää. Annan periksi.

Kohtalon oikkuna törmäsin eilen tähän kohtaan Perthuksen kirjassa Myöhäisen ajan kääpiökuninkaat: ”Gondus ja hänen miehensä matkasivat etelään ja perustivat sinne kaupungin vuoren alle. Gondus julisti itsensä kuninkaaksi ja monen vuosisadan ajan rikkaudet tulvivat hänen valtakunnastaan. Jotakin kuitenkin tapahtui ja kaupankäynti Gonduksen jälkeläisten kanssa loppui ja hänen nimestä ja valtakunnasta tuli tabu kääpiöiden keskuudessa.”

Lyön vetoa että Gonduksen valtakunta oli Gh’loria. Ajanjakso ja maantiede näyttävät täsmäävän. Sillä alueella on nykyään suo, mutta paljon on tietysti ehtinyt muuttua Gonduksen ajoilta. Vain pari päivää itään täältä ja minä en pysty siihen!

Jos joku sattuisi löytämään tämän kirjan, toivon että pystyt viemään työni loppuun ja löytämään suuren Xylarthenin hautapaikan.

Hyvästi.